Start / finish: Natuurpoort de Roovertsche Leij
Adres: Gorps Baantje 1, 5051 PX Goirle
Coördinaten: 51.487302, 5.052381
Route: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2946281
Afstand: 45 km
Natuurpoort de Roovertsche Leij is de poort naar 5 particuliere landgoederen die samen goed zijn voor een slordige 4.200 hectaren afwisselende natuur. Bij de start is een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.
Restaurant De Roovertsche Leij heeft een groot terras waar veel speciaalbieren en lekker eten te krijgen is. Verder zijn er enkele bijgebouwen van Rocks ’n Rivers (Klimbos Goirle) en de lokale Brouwerij Nicolaas welke ontstaan is uit liefhebberij van enkele vrienden die graag bier drinken en brouwen. Vaste openingstijden heeft deze brouwerij niet maar bij De Roovertsche Leij is hun bier verkrijgbaar.
Vergeet voordat je weer naar huis gaat niet om nog even langs de naastgelegen winkel van Fruitkwekerij De Braacken te gaan. Hier is een groot assortiment verse streekproducten te krijgen zoals uiteraard groente en fruit maar ook sappen, maaltijden, jam en nog veel meer. Na een marathonnetje heb je vast honger en dit is zeker de moeite waard om even langs te rijden.
De eerste paar honderd meter zijn over het asfalt maar daarna gaat de route enkel nog over goed begaanbare maar onverharde wandelpaden en wegen. De 45 km route neemt je mee langs een aantal mooie plekken rondom de verschillende en aaneengeschakelde natuurgebieden met ieder hun eigen karakteristieke natuur en historie die zelfs tot 800.000 jaar teruggaat.
Op de route kom je langs allerlei unieke en verborgen plekken met ieder een eigen verhaal.
Hieronder een beschrijving van de route en de plekken die je onder andere tegen komt.
De nummers op route corresponderen met de nummers op de routekaart.
#1 – 1,7 km
De grafkelder van Van Hogendorp op Nieuwkerk. Met gracht eromheen en 4 grote rode beuken op de hoeken waarvan er eentje niet meer leeft. Deze kelder is gebouwd rond 1823 maar niet lang in gebruik geweest omdat de Van Hoogendorps al in 1861 zijn bijgezet in het familiegraf in Dordrecht. Je kunt in de kelder. Let op omdat je er zo voorbijloopt; hij ligt verborgen op het eilandje met gracht. Dit is een rijksmonument.
#2 – 3,5 km
De Halve Maan is een meertje dat in de zomer de laatste jaren droog staat en waar in de winter geschaatst wordt.
#3 – 4,2 km
Één van de 7 nog aanwezige grafheuvels op de Regte Heide. Deze grafheuvel ligt afgezonderd van de andere 6 heuvels. Je kunt deze heuvel herkennen aan de paalkrans eromheen.
Je loopt nu in het gebied van de Regte Heide. Dit gebied is een hoger gelegen zand en grind formatie, gevormd in het Pleistoceen. Dit gebied is ongeveer 800.000 jaar geleden gevormd door Maas die indertijd hier stroomde. Het scherpere dekzand dat je op sommige plekken ziet is hier nog een overblijfsel van.
#4 – 4,5 km
Vogelkijkhut van waar je uitkijkt over het Riels laag. Een natuurlijk omgeving waar veel vogels broeden in het seizoen. Dit was oorspronkelijk een moerasgebied. Het Riels Hoefke waar je verderop langs komt was vroeger de enige doorgang.
#5 – 10 km
Zes grafheuvels op een rij waarvan de meesten gekenmerkt zijn door paalkransen. Ook al zijn het zes heuvels, ze noemen dit toch de ‘Vijfberg’. Er is zelfs een grafheuvel met een dubbele ringwal. Deze overblijfselen stammen uit de bronstijd van 2000 tot 700 v.Chr. Je loopt langs een paal met meer informatie (hieronder afgebeeld). Bij de zesde verderop gelegen grafheuvel staat ook een paal met informatie.
#6 – 10,7 km
Bruggetje over het Riels Laag. Dit was eeuwenlang de enige doorgang over een moerasgebied tussen Tilburg en Dongen.
#7 – 10,8 km
Het Mariagrotje op ‘t Hoefke werd gebouwd rond 1930 in opdracht van de Tilburgse Matheus Josephus Vinks omdat hij genezen was van een ernstige ziekte. In 2020 is deze gerenoveerd.
#8 – 11,6 km
Twee bomkraters waar je tussendoor loopt. Deze bossen van het Riels Hoefke was vroeger ook heidegebied (Brakelse Heide). In dit gebied zijn in de oorlog veel bommen afgegooid. In het hele gebied zijn nog veel meer kraters te vinden en vaak vlak naast de paden. Kamp de Kiek is nog een operationeel terrein van de Explosieven Opruimingsdienst. Dit was in Tweede Wereldoorlog een Duits afleidingsvliegveld om vliegbasis Gilze Rijen te ontzien van geallieerde bombardementen. Aan de andere kant van het terrein (daar komt de route niet langs) ligt nog een oude bunker en zijn enkele elementen in ere hersteld.
#9 – 14 km
Hier loop je Landgoed het Ooievaarsnest binnen. Het landgoed dankt de naam aan een ooievaarsnest dat op de authentiek met riet bedekte grote schuur staat.
15,8 km – Water bijvullen
Kampeerterrein Landgoed De Hoevens. Hier is een water beschikbaar in de publieke buiten faciliteiten. Hier kun je in de openbare faciliteit waar je langs komt dus je waterbidons bijvullen. Van begin november tot ergens in het voorjaar sluit het kampeerterrein en de faciliteiten.
#10 – 19,7 km
Klooster Nieuwkerk (hotel / restaurant met groot terras). Hier kun je op het terras of binnen eten en drinken krijgen. Van 1913 tot 1997 was het een religieuze bestemming. Vanaf 2006 is het een hotel en restaurant.
#11 – 20,1 km
De Sint-Janskapel staat op Belgisch grondgebied. De oorsprong gaat terug naar het einde van de Tachtigjarige Oorlog (rond 1639). In 1810 is het afgebroken en opnieuw opgebouwd. Vanaf die tijd heeft het deze naam. De deur zit meestal op slot.
22,9 km – Drinken bijvullen
Grens Nederland / België. Hier kun je eventueel bij het benzinestation en De Bierschuur (drankhandel) er tegenover frisdrank kopen. Bij de Bierschuur staat links van de kassa een koelkast met frisdranken (en bier).
#12 – 24,8 km
Op 15 augustus 1942 werden door de Duitsers vijf personen in de bossen van “Gorp en Rovert” gefusilleerd als vergelding voor de sabotage op 7 augustus 1942 aan een spoorlijn in Rotterdam. Twee van de vijf geëxecuteerden liggen nog steeds begraven aan de achterkant van het 1942 monument waar elk jaar nog een herdenkingsceremonie gehouden wordt.
#13 – 26,2 km
Brandtoren en jachthuis – Gebouwd in 1929 door de Goirlese textielfabrikant Puijenbroek en is nog steeds eigendom van de familie. Vroeger werd de toren gebruikt om rookpluimen van branden in de omgeving te kunnen signaleren. Je loopt met deze route langs de achterkant van het gebouw maar kunt de toren goed zijn.
#14 – 28,8 km
De Warande op Gorp & Rovert. In 1758 kwam Gorp in handen van ene Cornelis Bles. Hij legde in deze heidegebieden de bossen aan en ook het Starrebosch (sterrenbos) op Gorp welke ook bekend is als De Oude Warande met in het midden een vijver met eilandje. Op deze vijver kwamen alle wandelpaden uit en hiervan zijn de resten nog goed zichtbaar. Iets verderop staat een kasteeltje dat stamt uit ongeveer 1860.
#15 – 30 km
Schuilkelder die tegenwoordig dienst doet als vleermuizenkelder. Je loopt hier zo voorbij dus let op. Deze kelder zit dicht met een ijzeren hek/deur. Hierover is verder niet veel informatie te vinden.
#16 – 31,2 km
Het zou een oude aardappelkelder zijn geweest maar tegenwoordig is een vleermuizenkelder. Vroeger werd deze ook als schuilkelder gebruikt. Deze is nog open en je kunt erin.
#17 – 38,4 km
Oude zwembad van Goirle op het voormalig Puijenbroek terrein dat sinds 1959 niet meer in gebruik is en ondertussen vervallen en overgroeid is.
#18 – 38,7 km
Oude schuilkelder gebouwd in de tweede wereldoorlog op het Puijenbroek terrein die in de vijftig en zestiger jaren dienst gedaan heeft als omkleedruimte voor een voetbalclub. Het naastgelegen akker was het voetbalveld. De schoorsteen van dit gebouw steekt nog uit de berg grond met de kelder eronder.
#19 – 39,6 km
Het Bankven dat sinds 1919 het thuis is van de ‘Goirlese IJsclub ’t Bankven’. In de zomer staat het de laatste jaren zelfs meestal droog door het steeds verder zakkende grondwaterpeil.
#20 – 41,5 km
Meertjes Koude Water en het Hanenven. Twee mooie in de bossen gelegen aaneengesloten meertjes.