Afgelopen zomer hebben we mogen genieten van vele extreme trail wedstrijden. De extreem lange trails van 100k en meer, schieten als paddenstoelen uit de grond. De 50k trailtjes in de Ardennen zijn voor velen een traininkje voor de Grand Finale in de Alpen. Maar hoe maak je nu de stap van 50k Ardennen trailtje naar 100k in de Alpen zonder te DNF-en? Garanties voor niet DNF-en heb je niet, maar het is wel te reduceren met de juiste voorbereiding.
Je bent helemaal gek gemaakt door alle mooie heldhaftige verhalen, fantastische foto’s en indrukwekkende filmpjes en volgend jaar ga je zekers te weten naar de Alpen om die 100k daar te lopen! Momenteel loop je trailtjes in de Nederland en de Ardennen van 30k, maar binnenkort komt je eerste 50k eraan. Ga dan het komende jaar verder met 50k trailtjes en zet je 100k-Alpen-trail doel over 2 jaar.
Loop je al een jaartje of meerdere jaartjes 50k zo nu en dan, dan heb je een geschikte basis om uit te bouwen naar verder. 100k over 10 maanden in de Alpen is haalbaar!
Stap 1: Spendeer uren en uren aan het samenstellen van een wishlist en lees en bekijk alles over de trails die je zou willen lopen. Chat met medetrailers die ervaring hebben op de trails die jij wil lopen.
Stap 2: Schrijf je in voor de race van je dromen.
Stap 3: Nadat je alles via Social Media wereldwijd hebt gemaakt, informeer je je wederhelft.
Stap 4: Je gaat ongeveer gewoon door met trainen zoals je reeds deed (zie ook stap 6).
Stap 5: Je maakt een planning van lange duurlopen.
Nog 9 maanden: 50k
Nog 8 maanden: 50k
Nog 7 maanden: 50k
Nog 6 maanden: 60k
Nog 5 maanden: 50k
Nog 4 maanden: 70k
Nog 3 maanden: 50k
Nog 2 maanden: 50k
Nog 1 maand: 80k
Bovenstaande planning is een richtlijn. Indien je een keer geen 50k wil of kan lopen, dan doe je dat lekker niet. Het gaat om de 60, 70 en 80k. Deze 3 ultra’s zou ik inplannen en lopen om te ervaren hoe het is om 6 tot 10 uur op je benen te staan. Om vertrouwen te krijgen in wat je van plan bent te gaan doe in de Alpen.
De 60, 70 en 80k kan een flinke uitdaging zijn om als training te lopen, daarom is het handig om deze als wedstrijd te lopen. Als dat niet lukt, is het een goed idee om deze ultralange training met iemand te doen. De facebook groep Social trail Belgie-Nederland biedt een platform hiervoor.
Stap 6: Je gaat niet ineens van 3x per week 5x per week trainen. Wat wel aan te raden is tijdens je trainingen, is het simuleren van de bergen. Dus als je route over het asfalt gaat, loop jij door de berm en als je door de duinen loopt, loop je over het paardenpad. Voor tips over alternatieven: https://goo.gl/dS4iHw
Stap 7: Je kijkt wekelijks op de site van de wedstrijd. Je chat dagelijks met medetrailers over de wedstrijd en je gaat ermee naar bed en staat ermee op. Je wederhelft gaat meer en meer begrijpen dat het belangrijk voor je is. (Verwacht geen 100% begrip voor je onnozele idee, tenzij hij/zij ook dit soort dingen doet).
Stap 8: De organisatie van de 100k Alpen Trail stelt een aantal zaken verplicht om mee te nemen tijdens de trail. Als Trailrunner ben jij natuurlijk niet vies van Trailgadgets dus laat je je uitgebreid informeren door medetrailers en koop je gestaag alle benodigde gear.
Stap 9: Je regelt vervoer en accommodatie.
Stap 10: Je gaat daadwerkelijk aan de start staan met de intentie die 100k uit te lopen. Je weet ondertussen hoe het werkt, want je hebt 60, 70 en 80k gelopen. Je weet dat er mindere momenten komen, maar ook dat daarna weer betere momenten komen. Je bent daar maar voor 1 ding, en dat is finishen. Het is heel simpel, je blijft lopen en dan kom je er vanzelf.
Het is een mentaal spelletje waar je je 10 maanden op voorbereid hebt. Fysiek kan je het aan, nu mentaal nog. Je zal langer moeten lopen dan ooit tevoren en die bergen gaan verrekte pijn doen, zowel omhoog als omlaag.
Om de DNF kans te reduceren heb je je proper voorbereid. Wat je tijdens de race nog meer kan doen om de DNF voor te blijven is voor jezelf bepalen wanneer je een DNF naar jezelf kan verantwoorden. Medische oorzaak is een goeie reden. Het niet halen van de cutoff is een goeie reden. Boze overbezorgde echtgenoot is geen goeie reden. Geen zin meer is geen goeie reden, of wel? Als jij vindt van wel en daar vrede mee hebt….. dan wel. Wat ook kan helpen is de afspraak met een vriend om eerst hem/haar te bellen alvorens je besluit te nemen.
Finish: Je finisht je eerste 100k en dat nog wel in de Alpen!!! Wie had dat gedacht?! Dit ga je nooit meer doen, het was zo zwaar, maar ook zo mooi!! Euforie alom! Je wederhelft is super trots op je! Je wisselt heroïsche verhalen uit met je mede finishers en na je tweede halve liter Weissbier heb je besloten je in te schrijven voor een 100 miler in de Alpen volgend jaar (dit meld je voorlopig nog niet aan je wederhelft)!! Maar hoe train je nou weer voor een 100 miler………
Stap 11: Je neemt stap 1 t/m 10 niet te letterlijk. Dit A4-tje brengt je niet bij de finish van 100k in de Alpen. Er zijn vele zaken waar je rekening mee moet houden in de Alpen die niet 1, 2, 3 opgeschreven kunnen worden. Zo moet je jezelf bijvoorbeeld beseffen dat je 24 uur door bergachtig gebied ploetert. Het kan ineens gaan sneeuwen of bliksemen. Regenen kan ook roet in het eten gooien, zeker bij een temperatuur van net boven het vriespunt in combinatie met wind. En hoe reageer je op een ijskoude nacht in de bergen terwijl je al op je tandvlees loopt? Wat ik met stap 11 probeer te zeggen, is dat de eerste 10 stappen niet allesomvattend zijn. Vat 100k in de bergen niet te licht op. Zorg dat je maximaal geïnformeerd en getraind bent, zowel fysiek als mentaal!