Als je een hoofdlamp zoekt waarvan je er vanuit wil kunnen gaan dat hij lang mee gaat zonder een berg batterijen mee te sjouwen dan is er op dit moment eigenlijk niet veel anders dan kiezen voor een Fenix hoofdlamp.
Fenix is een merk dat enkel zaklampen en hoofdlampen maakt en niets anders en dat doen ze het beste. Ze maken lampen voor allerlei doeleinden en de lichtsterkte is wat ze zeggen dat het is. Fenix is niet voor niets het merk dat ze bij veel overheidsdiensten zoals brandweer, politie en defensie gebruiken.
Hoofdlamp Fenix HM65R
Ik heb alle Fenix hoofdlampen vergeleken en de HM65R met 1400 lumen komt er het beste uit qua batterijduur. Volgens de specs zou hij met 130 lumen 48 uur mee moeten gaan. Dit haalt hij natuurlijk niet maar een lange winternacht haal je makkelijk op één batterij. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe koud het is.
De hoofdlamp is in tegenstelling tot andere merken wel echt 100% waterdicht en heeft een degelijke perfect afgewerkte magnesium behuizing en op de achterkant van de hoofdlamp zit een klepje waaronder de poort zit om hem op te laden.
De lamp heeft twee leds. Ééntje is een brede bundel en andere is focus die verder gaat. Mooie is dat je met de twee knoppen bovenop afzonderlijk van elkaar de leds aan kunt zetten en ook de lichtsterkte onafhankelijk van elkaar kunt regelen. Je kunt die andere dus even erbij schakelen als je veel licht nodig hebt of kunt ze beiden aan hebben staan waarbij je de ene led voor dichtbij wat feller hebt en de spot led iets dimt zodat je zowel dichtbij als verder goed kunt kijken. Uiteraard gaat een batterij dan minder lang mee maar dat is net als autorijden… zuinig rijden of gas geven zullen we maar zeggen. Ik kan op het moment geen hoofdlamp vinden die langer mee gaat op één batterij en die inclusief batterij(en) minder weegt dan de oude Petzel Myo die ze (helaas) niet meer produceren.
Let even op dat je deze HM65R hoofdlamp niet verwart met de HM65R-T. Die lamp heeft misschien 100 lumen meer maar de batterijen gaan maar de helft van de tijd mee; ook met 130 lumen. Het is leuk die 100 lumen extra maar die gebruik je toch niet. Daarnaast heeft de HM65R een extra elastiek band over het midden van je hoofd waardoor je hem niet zo heel strak hoeft te zetten omdat hij anders naar beneden zakt. De ‘T’ versie heeft die extra band niet.
Deze hoofdlamp gebruikt oplaadbare 18650-batterijen. Dit lijkt op een grote AA penlite batterij maar is uiteraard veel krachtiger. Hierin zijn ook nog verschillen in sterkte en het vermogen dat ze af kunnen geven tijdens piekbelasting.
Standaard zit er een 3400 mAh batterij bij. Als je races loopt waarbij je bijvoorbeeld drie nachten door moet halen dan kun je er dus het beste gewoon nog twee bij nemen. Je hebt van Fenix versies met en zonder micro-USB poort. Die hoeft je dus niet in de hoofdlamp te steken om op te laden wat het makkelijker maakt als je bijvoorbeeld toch een batterij aan een powerbank hebt hangen terwijl je je hoofdlamp gebruikt. Je kunt dan bijvoorbeeld in je dropbag eentje opladen en bij het volgende punt waar je je tas weer ziet wisselen.
Voordeel van de 18650 batterijen is dat het een universeel ding is en andere merken deze ook maken. Nitecore heeft als voorbeeld een zogenaamde high performance versie die zelfs 8A piekbelasting aan kan wat handig is voor als je de spotlight van je hoofdlamp veel aan en uit zet. Daarmee belast je de batterij niet enorm en komt ten goede van de levensduur van de batterij. Je zult ze trouwens ook niet snel verslijten omdat ze zeker 500 cycli aankunnen. Het aantal cycli is overigens hetzelfde voor de 3500 mAh versie van Fenix. Batterijen in de kast laten liggen en niet gebruiken is overigens slechter dan regelmatig opladen.
Zaklamp Fenix PD36 TAC
Zelf heb ik naast een hoofdlamp ook nog een extra zaklampje. Dit is erg handig als je lange nachten door moet waarbij het vaak wat meer zoeken is naar paadjes en als je wat verder vooruit wil kunnen kijken. Ik loop niet veel met stokken en dan kun je zo’n zaklampje prima in je hand houden en anders gewoon ergens in een frontpocket van je racevest steken zodat je er snel bij kunt.
Deze PD36 TAC zaklamp gebruikt niet de 18650-batterij zoals de hoofdlamp maar de nog krachtigere en grotere 5000 mAh 21700-batterij. Maar dat heb je ook wel nodig voor 3000 lumen lichtopbrengst van je zaklamp.
Verwar deze PD36 TAC niet met de gewone PD36 zaklamp. De normale heeft maar 2000 lumen en de bediening is anders. De TAC versie heeft ipv de rubberen knop op de achterkant een metalen knop en een draaischakelaar waarmee je hem kunt blokkeren; in een stand kunt zetten om de lichtsterkte te regelen met de knop op de achterkant en de zogenaamde TAC stand waarmee je niets in kunt stellen en de volle lichtsterkte direct aan hebt staan als je hem maar even aanraakt om snel bij te schijnen of helemaal door kunt drukken om hem continu aan te hebben staan.
Zelf tik ik meestal maar even die knop aan om bij te lichten. In die ene seconde zie je goed waar je naartoe moet en heb je moeilijk te vinden paden snel gevonden. Vooruit kunnen kijken tijdens het navigeren scheelt je veel oponthoud met zoeken. Het is net of je het groot licht van je auto aanzet.
Lader Fenix ARE-D1
Als je dan toch bezig bent kun je beter ook nog voor maar 15 Euro een lader erbij nemen die je tevens als powerbank kunt gebruiken. Voordeel van deze lader is dat je er verschillende typen batterijen mee kunt opladen. Dus in ieder geval beide hierboven vermelde typen.
Als je een batterij erin steekt en in stopcontact plugt kun je op het knopje op de voorkant drukken om de 0,5 / 1,0 of 2,0 mAh stand in te schakelen. De 2.0 is uiteraard om sneller te laden.
Je kunt op het display ook duidelijk zien hoe vol je batterij is en je hoeft dus niet te gokken aan de hand van de leds op je hoofdlamp hoe vol je batterij is. Je wil immers geen risico lopen dat je ergens in het donker zonder licht komt te zitten. Op dat display zie je ook wat het vermogen is van de batterij en geeft dus een indicatie van hoe het staat met de batterijconditie.
Als je voor noodgevallen niet altijd een powerbank mee wilt slepen in je racevest kun je deze lader ook gewoon meenemen. Als je een batterij erin stopt kun je hem namelijk ook als powerbank gebruiken en dan heb je dus gewoon een 3500 of 5000 mAh powerbank bij je. Je horloge kun je dan dus makkelijk opladen zonder dat je veel vermogen gaat verliezen om de batterij later nog te gebruiken voor je hoofdlamp. De lader weegt niets en een extra batterij neem je toch altijd mee. Wel even een tip… als je hem als powerbank gebruikt in je racevest of dropbag doe dan een elastiekje om de batterij en de lader omdat hij door wat schokken eruit kan schieten.
Let wel op dat als je een telefoon gaat opladen dat je dan een 3500 mAh batterij waarschijnlijk helemaal leeg trekt. Maar in geval van nood heb je in ieder geval stroom om te kunnen bellen.
Mooie van deze gestandaardiseerde batterijen is dat verschillende merken ze maken en gebruiken en dat je niet na een paar jaar ermee zit dat het merk ineens bedenkt een ander type batterij te gaan gebruiken en de oude niet meer produceert. Je zult dus lang plezier hebben van je hoofdlamp en zaklamp. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er op de batterijen een Micro-USB poort zit en op de hoofdlamp een USB-C poort… beetje jammer dat die niet hetzelfde zijn.
Het zou mooi geweest zijn als Fenix ook een hoofdband zou hebben die niet reflecterend is. Maar dat is persoonlijk.
Groet, Maarten