Over een kleine 4 maanden is het zover en start ik met een groep ultralopers aan de Legends 500. Een eenmalige editie voor lopers die de Legends 250 reeds hebben volbracht, of een soortgelijke race. Wat mij momenteel vooral opvalt onder de ingeschreven lopers, is dat gedacht wordt dat de 500 makkelijker zal zijn dan de 250. Laten we dat eens nader bekijken door de verschillen in de wedstrijd weer te geven.
Er zijn 5 verschillen van belang naar mijn mening.
- Startmoment
- Afstand tussen de CP’s
- Binnen of buiten slapen
- Gemiddelde noodzakelijke snelheid
- Totale afstand en duur
Startmoment
De 250 start op vrijdagavond om 1800 uur. Voor de 250 betekent dit, dat je direct het donker inloopt, en de eerste nacht niet de mogelijkheid hebt om te slapen omdat je op tijd bij het checkpoint moet zijn. Deze verloren nacht blijft je vervolgens de rest van de race achtervolgen. Het slaaptekort bouwt zicht verder en verder op waardoor je vertraagd en ook de daarop volgende twee nachten minimaal kan slapen (uitzondering van de snelle loper daar gelaten). Slaapdeprivatie is een echte killer die ervoor kan zorgen dat je opgeeft.
De 500 start op zaterdagochtend om 0800 uur bij het ochtend gloren. Dit is een groot voordeel als je de nacht ervoor niet wakker hebt gelegen van de zenuwen en je niet hebt laten verleiden Kerels te drinken. Je begint uitgerust en fris aan de eerste etappe en zal deze waarschijnlijk geheel in het daglicht kunnen volbrengen. Dan is het de rest van de race een kwestie van de juiste keuzes maken qua slaap om je voordeel te behouden.
Afstand tussen de CP’s
Bij de 250 is het grofweg 50k tussen de CP’s. De langzaamste loper zal 10 a 11 uur onderweg zijn en op zichzelf zijn aangewezen om op tijd bij het checkpoint te komen. Het gros van de lopers zal er 8 tot 10 uur over doen. Mocht het zo zijn als in editie 2017, dan heb je als loper problemen om genoeg water te vinden onderweg. Het was in 2017 de eerste dag nogal warm voor de tijd van het jaar. Qua eten is het niet echt een probleem, omdat je dus elke 8 a 10 uur een flinke maaltijd op het checkpoint kunt nuttigen. Mentaal gezien is 50k en 8 tot 10 uur bewegen ook prima te behappen voor lopers die de uitdaging van de Legends Trail aangaan.
Bij de 500 is het grofweg 70k tussen de CP’s. De eerste 3 brokken van 70k zijn nog wel te doen omdat je redelijk fris bent, maar daarna is de verwachting dat het tempo toch wel wat zakt. Stel dat je voor de eerste 3 stukken van 70k zo’n 14 uur per stuk nodig hebt. Dat is 150% van de stukken bij de 250. Dit vergt reeds een stuk meer autonomie van de loper. De overige 4 stukken die nog gelopen moeten worden gaan langzamer en langzamer. Langer en langer onderweg zonder verzorgingsposten, misschien wel tot 20 uren. Dit vraagt dus om een andere insteek dan bij de 250. Je zal een backup systeem voor water moeten hebben in de vorm van een filtersysteem. Daarnaast heb je tussen de laatste CP’s ook meer voedsel nodig of een winkel of restaurant waar je kan bijtanken. Het mentale aspect van 14 tot 20 uur alleen door de Ardennen zwerven moet niet onderschat worden. Zeker niet omdat je dat 7 keer moet doen.
Binnen of buiten slapen
Bij de 250 ben je verplicht om buiten te slapen en is binnen slapen niet toegestaan. Vermoeid als je bent, moet je je slaapsysteem klaarmaken en zeer waarschijnlijk met pijn in je lijf oncomfortabel buiten in de kou gaan liggen. Kostbare tijd gaat verloren bij het opzetten en afbreken van je slaapsysteem, en echt tot rust kom je niet. Echter is mijn ervaring ook, dat een slaapje van 30 tot 90 meestal voldoet in een tweede of derde nacht.
Bij de 500 zijn er bedden binnen in het checkpoint waar je kan uitrusten. Het enige nadeel dat ik daarbij kan verzinnen, is dat het te comfortabel wordt en je lekker blijft luieren in je bed. Als Stef en Tim dan ook nog persoonlijk een ontbijtje op bed komen brengen, is een opgave een serieuze optie.
Gemiddelde noodzakelijke snelheid
Om de 250 binnen de tijdslimiet te beslechten is het noodzakelijk om een gemiddelde snelheid te hebben van niet minder dan 4km/u. Dit gemiddelde wordt bij elk checkpoint gehanteerd, dus als checkpoint 2 op 100k ligt, moet je 25 uur na de start weg zijn van checkpoint 2. De snelheid van 4km/u lijkt niet veel, maar geloof mij, dat is flink aanpoten aangezien de energie langzaam uit je wegebt terwijl je de door de donkere Ardennen struint. Vele lopers zijn reeds te laat bij checkpoints gekomen en werden daar uit de race gehaald.
De 500 heeft een mildere tijdslimiet met een gemiddelde snelheid van 3km/u. Klinkt al een stuk aantrekkelijker, maar is ook wel noodzakelijk omdat er simpelweg meer tijd nodig is om te slapen. De vraag is natuurlijk hoe sloom word je na 400k door de Ardennen slenteren….
Totale afstand en duur
Duur 50 tot 62 uur.
De 250 is een monster afstand waarbij jaarlijks velen het bijltje erbij neergooien of uit de race worden gehaald. Menig loper die over de finish komt is totaal naar de klote en heeft dagen tot weken nodig om zowel fysiek als mentaal te herstellen.
Duur 120 tot 168 uur.
De 500 over een soortgelijk terrein als de 250 onder winterse omstandigheden in de Ardennen is een niet te onderschatten onderneming. Twee keer zo ver en meer dan twee keer zo lang onderweg, zal een opperste focus van de lopers vergen om de finish te halen. Daarnaast moet je fysiek ook meer dan twee keer zo lang in orde blijven. Laatste puntje van zorg, is het weer. Wederom omdat je twee keer zo lang onderweg bent, is de kans groter op snert weer, wat absoluut resulteert in een verzwaring van de wedstrijd.
Is de 250 zwaarder dan de 500? Wat denk jij?
Marek